magamat latom

A szemüveg 7 törvénye

 

Egy délelőtt miközben az uszodában róttam a köreimet, különös hangulat fogott el.

A levegővételek ritmusa a mozdulatok harmóniája és a víz alá és fölé emelkedés váltakozása egy másik tudatállapotra kapcsolt.

Minden kitágult és olyan légiessé vált.

A víz megmutatta folyékony energia minőségét, az uszoda falai hullámzó terekké alakultak, melyek már nem leválasztottak, hanem összekötöttek. Az ablakokon beáradó fény pedig olvadt napsugárként lebegett a jelenben, mely minden lélegzetvételnél eggyé vált velem.

A csoda pillanata szippantott be engem, én pedig csak hagytam…

Nem tudom meddig tartott, egy gyerekcsapat hangos nevetése hozott vissza a fizikai valóságba, akik úszásoktatásra érkeztek.

Bár a tudatom megkapaszkodott a térben, mégis megmaradt bennem valami az előző állapotból.

Miközben minden levegővételnél kiemelkedtem, majd alámerültem a vízbe, egy belső felismerés járt át… a víz felett és alatt teljesen máshogy érzékelem a valóságot. Bár maga az észrevétel nem új számomra most mégis kicsit más jelentőséggel bírt.

Az úszószemüveg lehetővé teszi, hogy nyitott szemmel láss a víz felett és alatt egyaránt… így elkezdtem tudatosan figyelni és tapasztalni.

A vízből kiemelkedve magát a csillogó és fodrozódó felszínt láttam, mely visszatükrözte az uszoda ablakait, de sejtelmesen elrejtette az alatta lévő, belesüllyedő dolgokat, például a testeket. Csillogása és hullámzása egyfajta álomittas énekként hangzott a szívemben, mintha a messzi távolba küldené valaki eddig ki nem mondott érzelmeit.

Ahogy apró hullámain megtört a fény, különböző formákat rajzolt a levegőbe.

Ezekbe a formákba aztán nagyon jól bele lehetett kapaszkodni. Az elme azonnal elővette asszociációs képességét és a másodperc ezredrésze alatt húzta elő a különböző fogalmakat és kapcsolódási lehetőségeket, hogy a végén azt vedd észre, hogy már nem is az uszodában, hanem valahol máshol jársz…

 

szemuveg

 

Ahogy elúsztam mások mellett, bevallom kicsit kíváncsiskodtam és belepillantottam a gondolataikba. Nem sűrűn teszek ilyet, mert tiszteletben tartom mások szuverén igazságait, de most ne tudtam megállni.

Nagyon érdekes volt tapasztalni, hogy a monoton tevékenység és a víz milyen folyamatokat indít be… legtöbbször érzelmi kapcsolatokat hoz felszínre, hiszen a víz elem energiája maga az érzelmi vibráció.

A legtöbben olyan emberekre gondoltak, akikkel erőteljes érzelmi kapcsolatban állnak, vagy valamilyen lezáratlan dolguk van. A víz és a könnyed mozgás ritmusa segítette őket, hogy a kapcsolat más perspektíváit is felfedezzék.

De visszatérve a saját tapasztalatomhoz, még nem beszéltem arról, milyen élmény volt a víz alatti látvány.

Igen, teljesen más.

A színek és a fények érdekes módon kiélesedtek. Nem a víz felszíne feletti értelemben, hanem abban a közegben. Minden olyan egységesen más volt. Összeköttetést éreztem a vízben lévő minden dologgal. Amíg a víz felett úszó fejek és felsőtestek látszólag elváltak tőlem, a víz alatt mind egy közegben voltunk. Olyan harmonikus és lágy volt minden.

Aztán visszagondoltam arra az esetre, amikor úszószemüveg nélkül próbáltam ugyanezt… na, nem így sikerült.

A klóros víz annyira csípte a szemem, hogy nem tudtam a felszín alatt nyitva tartani, így a közös élmény elveszett és csak a látszólag különálló, egymás mellett úszó emberek élménye maradt.

Aztán felvetődött bennem egy gondolat: ugyanezt csináljuk mi emberek a mindennapi életben.

 

Blue Water Swim 3

 

Úszunk az árral, a saját világunk medencéjében.

Hol találkozunk a másikkal, hol csak elúszunk mellette némán, máskor rámosolygunk, de igazából saját magunkkal vagyunk elfoglalva.

Nagyon sokszor bele sem tesszük a fejünket a vízbe, mereven felfelé tartjuk, így a rálátásunk a dolgokra a víz felszínének csillogása és fodrozódása miatt igencsak különböző.

Ha nem merülünk bele a közegbe amiben vagyunk, ha nem tudjuk a felszín alatt megbúvó igazságokat összekapcsolni, így tudatlanok maradunk arra a valóságra, hogy minden különállónak vélt dolog a felszín alatt igenis egy azon megélés része.

Fel kellene vennünk az úszószemüveget és megtapasztalni mindegyik közeget, melyet mi magunk kötünk össze a testünkkel. Hiszen képesek vagyunk egyszerre a víz felett és alatt is lenni. Csak akkor alkothatunk teljes képet, ha fogalmunk van már minden szintjéről…

Rendben mondhatjátok, az uszodában könnyű, hiszen van úszószemüveg, de milyen szemüveget vegyünk fel a való élet felszín feletti és alatti meglátásához?

Hát olyant, amivel az élet vizében eligazodunk. Az Élet vize érzelmeink esszenciáinak összessége. Benne van minden örömünk és bánatunk, oldott formában létező érzelmünk.

Mi lehet az, ami átlát minden érzelmen és összekapcsolja őket az egységben?

 

A tudat: azaz a tudatos figyelem.

Az értékelések és minősítések nélküli tapasztalás.

A tudatosság szemüvegének azonban árnyalatai vannak, attól függően, hogy mi magunk milyen állapotban tesszük fel magunkra.

Hiába veszed fel a tudatosság szemüvegét ha csukva van a szemed.

Hiába veszed fel a tudatosság szemüvegét, ha már eleve ragaszkodsz a saját meglátásod minősítéséhez.

Ahhoz, hogy meglássuk a valóságot nyitott szemmel kell belemerülnünk az Élet vizébe.

 

A tudatosság szemüvege alapvetően hét szemléletmódon keresztül segít felismernünk és összekapcsolnunk a felszín feletti és alatti valóságot. Nevezzük ezt tudatos és tudat alatti tartományoknak.

Bármelyiket teszed is fel, látásmódján keresztül ugyanahhoz az igazsághoz visz el: Önmagad valódi természetéhez.

 

viztukor

 

A szemüveg első törvénye: a világom olyan, amilyennek én magam gondolom.

Azaz én adok minőséget a benne tapasztalt dolgoknak. Magam vagyok a megéléseim teremtője. Ez a felelősség szemüvege.

 

A szemüveg második törvénye: minden meglátás egy lehetőség.

Arra, hogy felismerjem magam abban a helyzetben, cselekvésben, érzésben vagy gondolatban. Ez az elfogadás szemüvege.

 

A szemüveg harmadik törvénye: minden döntés az én kezemben van.

Én magam határozom meg, mit és hogyan értékelek, élek meg, azaz én irányítom az életem. Ehhez szükség van saját nagyságom felismerésére és energiáim mozgósítására. Ez az erő szemüvege.

 

A szemüveg negyedik törvénye: minden dolog azért történik velem, hogy megtaláljam benne a boldogulás lehetőségét.

Ennél a szemüvegnél azt kell meglátnom, mindent megteszek-e annak érdekében, hogy teljesen megéljem az adott pillanatot. Ez a felismerés szemüvege.

 

A szemüveg ötödik törvénye: az akarati koncentráció felerősíti a megvalósulást.

Azaz, ahová a teremtő erőmet irányítom, ott tudok az életemben változást elérni. Ez a teremtés szemüvege.

 

A szemüveg hatodik törvénye: a pillanat ereje.

Ez a szemüveg ha felteszed, azt mutatja meg, hogy minden az itt és most-ban történik. A múlt vagy a jövő csak ennek a pillanatnak a másolata, vagy fényképe. A változás csak a jelenben megélhető. Ez a jelenlét szemüvege.

 

A szemüveg hetedik törvénye: minden úgy jó, ahogyan látod.

Ez a szemüveg megmutatja neked, hogy minden úgy jó, ahogyan éppen van. Hiába próbálod átértékelni, vagy minősíteni. Abban a pillanatban az a helyes és egyetlen döntés. Neked csak meg kell látnod minden tökéletességét. Ez a megértés szemüvege.

 

vizkor

 

A jó hír az, hogy mindez egy szemüveg, csak az a kérdés, hogy éppen most melyik tartományát vagy képes meglátni? Bármelyiken át is nézel, a többi szépen lassan hozzá kapcsolódik és teljessé teszi a képet.

Merülj hát bele az Élet vizébe, ússz benne ahogy jólesik, de ne feledkezz meg arról, hogy a valóság csak a teljes kép meglátásával elérhető.

 

Áldással és szeretettel

Pusztai Orsolya – lélekgyógyász

www.kristalycsakra.hu

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés