butterfly

A tudat pillangóvá válása

A tudat állapotfejlődése jelképesen így is leírható: pete – lárva – báb – pillangó

Látszólag ez a sor a lepke fejlődési szakaszait ábrázolja és biológiaórára való… ám ezek a szimbólumok remekül szemléltetik nekünk az emberi tudat fejlődési szakaszait.

 

Sokszor vonnak párhuzamot a lepke és a lélek között, a „lélekpillangó” kifejezés az elmúlt időkben bejárta a médiát. Milyen kapcsolat lehet e szerint az emberi tudat fejlődése és a pillangó szimbólummal ábrázolt lélek között?

Nézzük meg… az emberi elme, vagy ego, a születés pillanatában ébred bennünk tudatára. Ekkor kezdi magát a külvilág ingereinek hatására tapasztalni, érzékszervi információkat felfogni. De ebben az állapotban igazán semmit sem tud a világról, személyes tapasztalatok híján egyszerűen csak megfigyel, reakcióit a veleszületett ösztönök és a kollektív tudati minták irányítják.

 

Az elme ebben a formában leginkább egy lerakott, mozdulatlan petéhez hasonlít. Még fejletlen, statikus, igazi tudatos válaszreakcióra képtelen. Egónk próbálja önmagát és a külvilágot felismerni, gondolati kapcsolatokat kialakítani az érzékszervi tapasztalatok és a külvilág történései között.

Csecsemőként főleg eszünk és alszunk, saját helyváltoztatásra nem vagyunk képesek, de belül a tudat fejlődése zajlik. Egónk pedig nem másra vágyik, mint a külvilág ingereire adott tudatos gondolatok által adott válaszok megfogalmazására. A pete lassan kifejlődik és a statikus ingerfelvételből dinamikus reakció születik: kikel a lárva.

 

butterfly-metamorphosis

 

Az emberi tudat lárvaállapotának kezdete a mindent tudni akaró: „MIÉRT-korszak”.

Ahogyan a kikelő lárva is azonnal táplálkozni kezd, az ébredező tudat is minden információt fel szeretne szívni és dolgozni, hiszen már képes valamiféle rendszerezésre.

Kezdi érteni, hogy az én és a nem-én különbözik egymástól, már képes tudatosabb válaszreakciókra: a homokozóban el tudja dönteni odaadja-e Pistikének a vödröt, vagy ne?

 

Ez az állapot egészen a pubertásig elhúzódhat.

A nyílt érdeklődő, tapasztalni és megélni vágyó emberi tudat rajtunk keresztül kíván minden elérhető tudást felhalmozni és belőle saját igazságot szintetizálva felkészülni az életre.

Ha itt megfelelő útmutatást kap, azaz számos nézőpontból juthat ingerekhez, megértő és elfogadó tudattá érik. Ha csak kisszámú lehetőséget élhet meg, vagy csak egyetlen irányvonallal ismerkedik, tudatunk korlátolt szabályrendszert alakít ki, ezt nevezik sokan előítéletnek.

Amint a tudat számára a szerinte megfelelő mennyiségű tapasztalati információ rendelkezésére áll, elkezd újra feldolgozni, a dinamikus formát újra egy statikus állapot váltja fel, amit bábnak nevezhetünk.

Ez a kamaszkor egyik velejárója. Ilyenkor úgy érezzük, a gyerek (fiatal felnőtt) elzárkózik mindentől, begubózik a saját kis világába.

Ez nem véletlen, hiszen még nem tudja ki is ő valójában és próbálja belül kialakítani önmagát.

A tudatnak szüksége van arra, hogy mindig egy újabb lépést tegyen előre a fejlődés útján.

De erre csak akkor képes, ha önmagába lépve megpihen és közben magára figyelve rendszerez, mérleget von, célokat tűz ki, azaz szárnyat növeszt.

 

Ez a fajta tudatállapot felnőtt korban is rendszeresen előfordulhat, hiszen időről-időre szükségünk van egy kis pihenésre, belső figyelemre, önmagunk tisztázására, hogy aztán újult erővel szárnyaljunk tovább.

Sok ember esetében ez a sor itt le is zárul: folyamatosan váltakoznak a lárva- és a bábállapot között.

 

Ők elméjükkel bizonyos szabályrendszereken képtelenek túllépni, a bábból kikelve a szárnyuk elcsökevényesedett kezdemény csupán, nem tudnak repülni.

Bár már vannak vágyaik, képesek ezeket meg is fogalmazni, értik a célt, de nem tesznek érte, nem elég bátrak repülni!

A tudat ennél viszont többre vágyik: szabadnak lenni és szárnyalni!

 

butterfly-growing-

 

A tudat pillangó állapotának elérése, már a lélekkel való tiszta kapcsolatot feltételezi, a magasrendű célok elérésének igényét.

Ehhez viszont erős szárnyakat kell növeszteni, melyek a báb állapotában képesek kifejlődni, amikor önmagunkat felismerve, céljainkat tisztán és szabadon megfogalmazva, készen állunk bátran és elhivatottan képviselni magunkat az Életben.

Mikor a tudat készen áll levetni a gubót magáról, azaz megszabadul kötöttségeitől: PILLANGÓ születik!

 

Ez a független, kreatív, önmagára ismert, lélekvezetést elfogadó tudat.

A pillangó tudatállapot sugározza magából létének ragyogását, szárnyai visszaverik az öröm csillogását, a lélek fényét.

Ez a megvilágosodás.

 

Lehet, hogy először nem sikerül erős szárnyakat kifejlesztened és rövid repülés után újra földet érsz...

Az is előfordulhat, hogy többször begubózol, mire eléred a számodra tökéletes pillangó állapotát, de ne add fel!

 

Előbb-utóbb szárnyalni fogsz!

 

Szeretettel,

Pusztai Orsolya - lélekgyógyász

www.kristalycsakra.hu

 

Butterfly HD Background Wallpaper

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés