Beach-Rainbow-

Szimbolikus üzenetek… a színek világa

 

A színek a láthatatlan fény különböző aspektusainak megnyilvánulásai… ha még emlékeztek a fizika órákra, ahol a prizmával megtörhető és színekre bontható fényt tanulmányoztuk, vagy a technika órákra, ahol színes pörgettyűt készítettünk, melyet forgásba hozva fehérré álltak össze az egybemosódott színek.

 

Ezek a kalandozások mind a színek szimbólumának világába vittek bennünket, és már akkor is sejtettük belül, hogy a színek többről szólnak, mint a szemünkkel látható valóságról.

A színek szimbólumok, és mint minden szimbólumnak, nekik is vannak mélyen rejtett, de minket fizikailag is befolyásoló energiáik.

A színek érzékeinkre ható rezgéseit már régóta figyelik. Az ókori misztikus világban az alkimisták kísérleteikhez már a színek alapján is választottak összetevőket, sőt minden színt egy bolygóenergiához, csillagjegyhez, naphoz, vagy emberi vérmérséklethez társítottak.

A színek érzékeinkre kifejtett hatását ma is tudatosan kihasználják pl. a divattervezők, lakberendezők, sőt még a reklámszakemberek és a választási kampányok plakátjait tervező grafikusok is.

 

Minden egyes színnek különböző hatása van az érzelmeinkre, gondolatainkra, közérzetünkre, sőt a cselekvési szándékunkra.

 

Az un. hideg színek, mint például a kék és a zöld nyugalommal, vegetatív magatartással és hűvös érzettel hatnak ránk. Nem véletlenül társítják ezeket a színeket a víz és a jég fogalmához…

Ha valaki nagyon feszült és ideges a kék szín megnyugtatja.

 

A meleg színnek tartott sárga, narancs, piros és vörös árnyalatok pedig felpörgetnek, vitalizálnak és néha idegesítenek. Ezért róluk elsősorban a tűz, a nap, a vér jut eszünkbe…

Ha valaki nagyon fásult, vagy esetleg betegségen esett át a narancs és piros árnyalatok élettel, energiával, cselekedeti erővel töltik fel. (Éppen ezért ideges ember ne viseljen vöröset.)

 

Nem véletlen tehát, hogy minden a szín, amivel kapcsolatba kerülünk érzékszerveinken keresztül, így a bőrön való viseléssel is, hatnak a viselkedésünkre és a mindennapi közérzetünkre.

 

Nézzük meg röviden, hogyan is használhatjuk ki a színekben rejlő gyógyító és inspiráló erőket:

 

A fehér: a lelki megmentő, a tisztaság és nyitottság színe. Előhozza a reményt és a békességet. Ha valaki nehezen nyílik meg, a fehér segít neki ebben.

 

Sárga: öröm, eredetiség, szellemi frissesség, és bölcsesség. Segít a döntések meghozatalában. A sárga szín viselése hasznos a fogyókúrában, mert egyensúlyban tartja a testsúlyt. Képes enyhíteni a klimax és a menstruáció tüneteit.

 

Narancssárga: az aktivitás színe. Előhozza az életkedvet és az optimizmust. A szín viselése képes növelni a fizikai állóképességet, mert a narancssárga szín pozitívan hat a mellékvesére. A narancs erőt ad, hogy szembenézzünk az élet nehézségeivel.

 

Piros/vörös: az aktivitás a növekedés, az erő színe, éppen ezért túl sok piros romboló lehet. Előhozza belőlünk a kreativitást. A piros és a vörös segít a szervezet méregtelenítésében, kitisztítja elménkből, testünkből a negatív szemléletet. A vörös szín viselése fellazítja a kötött izmokat, ízületeket.

 

Kék: a türelem, a békesség és az igazság színe. A kék lelki nyugtatószer, mert képes elcsendesíteni az elmét és az érzelmeket.
A kék szín viselése segít leküzdeni a kisebbrendűség érzést. Jótékonyan hat a pajzsmirigyre, torokra és a tüdőre, kék sál viselése enyhíti a megfázás és torokfájás tüneteit.

 

Zöld: az egyensúly, a stabilitás a gyógyulás színe (ezért festették régen zöldre a kórtermeket). Viselése vagy nézegetése harmóniát teremt bennünk. Idegnyugtató hatása nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén, de ha csak zölddel vesszük magunkat körül, tompulttá válhatunk.

 

Lila: ösztönző és saját vágyaink megvalósítását inspiráló szín. Viselése fejleszti kreativitásunkat és művészi érzékünket. Fokozza az elme működését és a dolgokra való rálátást, ugyanakkor segít megőriznünk méltóságunkat és lélekjelenlétünket kellemetlen helyzetekben.

 

Fekete: a méltóság és a hatalom színe. A néphagyományban a fekete a termékeny föld színe, és a holdfogyatkozás időszakával van összefüggésben. (Úgy tartják, hogy az ekkor elvetett mag, termést hoz teliholdkor.) Ha valaki túl sok feketét hord, mivel elnyeli a látható fény minden színspektrumát és energiáját, depressziós is lehet. A fekete mindig arra bátorít, hogy azt alkalmazzuk, amit tudunk, és ne azt, amit látunk.

 

Arany: Az arany a sárga magasabb aspektusa, így a legmagasabb szintű tudást szimbolizálja, a tapasztalatok rendszerezése után nyert bölcsességet. Viselése segít a tanulásban, a megértésben és a magasabb rendű értékek képviseletében.

 

Ezüst: a Holddal analóg szín, így a tudatalatti, az álmok, az ábrándozások színe. Sokszor a valóságból az illúzióba röpít, így túl sok ezüst kibillenthet a realitásból. Erőteljes védelmi szín is, így viselése sokak szerint képes távol tartani a betegségeket.

Színes mindennapokat kívánva,

Szeretettel

Pusztai Orsolya

www.kristalycsakra.hu

 

A cikk megjelent az Ezoporta magazinban

 

együtt6

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés